GAYRİMENKUL YATIRIMI NASIL YAPILMALIDIR ?

Gayrimenkul Yatırımı

GAYRİMENKUL YATIRIMI NASIL YAPILMALIDIR ?

  • Kategori: Genel
  • Yorum Yok

Kimler gayrimenkul yatırımı yapabilir?

Gayrimenkul yatırımı geniş bir kesime hitap eder. Belirli bir miktarda sermayesi olan herkes, farklı taşınmaz türlerine yatırım yapabilir. tek kısıtlama, tapu işlemleri için aranan yaş şartıdır. 18 ile 65 yaş aralığında olanlar, gayrimenkul alım satımı gerçekleştirebilir. Bunun haricinde gayrimenkul yatırımı yapabilecek kişiler konusunda herhangi bir yasal sınır yok.

Gayrimenkul yatırımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Sermayenizi gayrimenkul yatırımıyla değerlendirmek istiyorsanız öncelikle mali gücünüzün yeterli olup olmadığına emin olmalısınız. Eğer gayrimenkul yatırımı yapacaksanız birkaç noktaya dikkat etmelisiniz.
Bunlardan ilki, taşınmazı satın almak için mali gücünüzün yeterli olup olmadığını belirlemeniz. Borçlanma ve tüm birikimi tek bir yatırıma yönlendirme gibi kararların finansal açıdan bazı riskler barındırdığını unutmayın.

Gayrimenkul yatırımı yaparken ayrıca:

Gayrimenkulü edinme amacınızı ve süresini belirlemek
Mevcut piyasa koşullarına göre getirisi yüksek taşınmazları tercih etmek
Mülkün yer aldığı konumdaki ortalama kira bedellerini araştırmak
Konut ve dükkân gibi taşınmazların deprem yönetmeliğine uygunluğunu öğrenmek
İleride size masraf olarak dönecek detayları tespit etmek gibi maddelere de dikkat etmelisiniz.
Gayrimenkul yatırımı için doğru zamanı bilmek de oldukça önemli. Doğru zaman, ekonomik koşullara göre değişebilir. Örneğin bankalar, kredi ile konut yatırımı yapmak isteyenlere sunduğu düşük faiz oranlarıyla talebin ve fiyatların yükselmesine neden olabilir. Buna benzer etkenlerle hareketlenen gayrimenkul piyasası koşullarını düzenli olarak takip ederek en doğru kararı verebilirsiniz.

Kredi sağlığınızı göz önünde bulundurun

Geçmiş ödeme alışkanlıklarınız, kredi sağlığınız, almak istediğiniz finansal desteğin miktarını belirler. Yani daha önce yararlandığınız kredinin taksitlerini düzenli olarak vadesinde ödediyseniz aynı haktan yararlanabilirsiniz. Bu sayede gayrimenkul yatırımı için ihtiyaç duyduğunuz sermayeyi, konut kredisi çekerek elde edebilirsiniz. Eğer yetersiz notunuzdan dolayı mali destek alamıyorsanız vadesiz hesaba düzenli yatırım yapma ve düşük limitli kredi kartının taksitlerini aksatmadan ödeme gibi adımlarla bankaların güvenini tekrar kazanabilirsiniz.

Oluşabilecek ek maliyetlere hazırlıklı olun

Konut yatırımı kira yani pasif gelir elde etme gibi pek çok avantajı beraberinde getirir. Ancak bazı maliyetlere katlanmanız gerekir, örneğin;
Taşınmaz malların metrekare birim değeri üzerinden ödenen Emlak Vergisi.
Aşağıda mülkün niteliğine göre değişiklik gösteren 2022 Emlak Vergisi oranlarını görebilirsiniz:

Taşınmazın Türü  Büyükşehirlerde  Diğer Yerlerde
Konut                         Binde 2                        Binde 1
İş yeri                         Binde 4                        Binde 2
Arsa                            Binde 6                         Binde 3
Arazi                          Binde 2                         Binde 1

Çevre Temizlik Vergisi (evinizde kiracı varsa bu vergiyi siz ödemezsiniz)
Tapu harcı (gayrimenkulün değeriyle doğru orantılı bir şekilde artar)

Yatırımı yapacağınız gayrimenkul türüne karar verin

Gayrimenkul yatırımı yapmak istediğinizde birden fazla alternatifiniz vardır. Henüz kendinize ait bir eviniz yoksa birikimlerinizi değerlendirmek için bir daire satın almayı tercih edebilir veya ikinci bir eve sahip olarak her ay kira geliri de elde edebilirsiniz. Gayrimenkul yatırımı, taşınmaz üzerinde ticaret ve üretim yapmak isteyenler için de uygundur. Üretim açısından elverişli olan verimli tarım arazileri, bireysel yatırımcılar tarafından yoğun ilgi görür. Organize sanayi bölgelerinde yer alan dükkân ve depo gibi mülkler de yatırım için değerlendirilebilir.

Gayrimenkulün bulunduğu lokasyonu keşfedin

Yatırım yapacağınız taşınmazın bulunduğu lokasyon, mülkten elde edeceğiniz kazancı belirleyen etkenlerden biridir. Ulaşım imkânlarına yakın ve merkezî bir konumda yer alan taşınmazlar daha yüksek değere sahip olur. Buna ek olarak konut yatırımı yapılacak iller arasında da doğru seçimi yapmak önemlidir. Misal İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde iş merkezlerinin yoğunlaştığı lokasyonları tercih edebilirsiniz. Antalya ve İzmir gibi yaz turizmi şehirlerinde ise denize yakın konumdaki taşınmazlar oldukça avantajlıdır.

Satışta oluşabilecek vergileri değerlendirin

Kârlı gayrimenkul yatırımı yapmak için kısa süre önce aldığınız mülkleri daha yüksek rakamlarla satmak isteyebilirsiniz. Fakat bunun için belirli bir oranda Gayrimenkul Değer Artış Kazanç Vergisi ödemeniz gerektiğini unutmayın. Bu vergi, alış tarihi üzerinden 5 yıl geçmeyen taşınmazların elden çıkarılması durumunda ödenir. Söz konusu işlemden bir ay önceki Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre hesaplanır. Her yıl Mart ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde ödenir.

Gayrimenkul yatırımı yapmanın sağladığı avantajlar nelerdir?

Bu yatırım türünün en önemli iki avantajı

Birikiminizin değerini koruması, özellikle enflasyonist dönemlerde sermayenizin erimesini önlemesi
Alım satım dönemlerinde önemli kazançlar sağlayabilmesidir.
Bunun yanı sıra:

Değerini yitirmediği için her dönemde getiriler sunar.
Ekonomik kriz anlarında güvenilir bir tercih olur.
Değerlenecek bölgelerde taşınmaz sahibi olma şansı verir.
Geleceğe dönük olmasıyla sermayeyi uzun vadeli değerlendirme fırsatı tanır.
Gayrimenkul yatırımının yararları arasında taşınmazın farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilmesi de yer alır. Örneğin merkezî bir konumdaki mülkünüzü ofis ve büro olarak kiralayabilirsiniz. Arsa yatırımı yaparak daha sonra ev inşa edebileceğiniz bir yer satın almanız da son derece idealdir. Dilerseniz bu doğrultuda imar izni bulunmayan ancak ileride yapılaşma alanları kapsamına dâhil edilme olasılığı yüksek arazileri de tercih edebilirsiniz.

Paylaş :

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı ?

Telefonunuzu bırakın sizi arayalım. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım.

Tepeyazı Gayrimenkul © 2023 - Tüm hakları saklıdır.